Unikt projekt bryter stigmat för barn med NPF

2 maj 2018

Två till tre elever i varje svensk skolklass har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, en NPF-diagnos, som till exempel ADHD, autism eller Aspergers syndrom. Många föräldrar och skolbarn med NPF sliter hårt för att situationen i skolan ska fungera. Friends och Hjärnfonden lanserar därför projektet Hej Hyper med syfte att skapa ett kunskapslyft kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, minska stigmatisering och skapa en bättre skolmiljö för barn med NPF-diagnoser.

I januari 2019 har en musikal premiär som kommer att turnera på cirka 60 skolor runt om i Sverige. Med musik och teater som inspiration och metod ämnar projektet att på ett lustfyllt sätt bidra till ökad förståelse och förbättrade villkor i skolan för barn med NPF. Föreställningen innehåller nyskriven sång och musik av Grammisvinnaren Emma Nordenstam, och manus av dramatikern Emma Broström som i år tilldelades Svenska Ibsensällskapets dramatiker-pris.
– Vi vet att många barn med NPF utsätts för mobbning och diskriminering, och att kunskapen om frågan är låg. Genom projektet hoppas vi kunna bryta stigmat. Det känns fantastiskt roligt att vi fått chansen att arbeta med ett så viktigt projekt, säger Per Leander, generalsekreterare Friends.

​Karaoke-app och ”verktygslåda”

Projektet vänder sig till barn i årskurserna F-3, och förutom den kostnadsfria musikalen erbjuds skolorna en efterföljande workshop och ett lärarhandledningsmaterial. Parallellt tas en karaoke-app fram för barnen att använda såväl i skolan som hemma, och en ”verktygslåda” för skolpersonal och föräldrar nås via Hej Hypers webbplats.
– Det behövs en storsatsning för att elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ska må bra och få en bättre skolmiljö. Alla ska kunna få möjlighet att nå sin fulla potential. Genom engagemang och informationsspridning i skolan vill vi öka kunskapen och förändra attityder kring barn som lever med NPF-diagnoser, säger Anna Hemlin, generalsekreterare Hjärnfonden.

Bakom Hej Hyper står Friends och Hjärnfonden. Projektet finansieras av PostkodLotteriet.

För frågor om Hej Hyper kontakta:

Elin Jäderström, pressansvarig Friends, elin.jaderstrom@friends.se, 070- 725 54 33
eller
Erika Blix, projektkoordinator Friends, erika.blix@friends.se, 070- 725 54 16

6
DEC 2018
Eric Gadd stöttar Friends i kampen mot mobbning
1
DEC 2018
Miljonsatsning på tryggare stall tack vare stöd från Hugo Stenbecks Stiftelse
26
NOV 2018
Kom och jobba hos oss!
13
NOV 2018
Friends om våld och mobbning på årets MR-dagar
28
OKT 2018
Snällkalendern är tillbaka – nu med barnens egen lucka
26
OKT 2018
Presentationer från konferensen Evidens i skolan
19
OKT 2018
Du och ditt företag kan göra stor skillnad i jul
9
OKT 2018
Sök till Friends ungdomsråd
18
SEP 2018
Välkommen på frukostmöte
18
SEP 2018
Friends och Eventyr tar krafttag mot mobbning

Hej! På friends.se använder vi cookies för att användarupplevelsen ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Mer om cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close