Friends nätrapport 2017: Vanligt att unga tjejer utsätts för sexuella trakasserier på nätet

27 april 2017

Var tredje ung har blivit utsatt för kränkningar på nätet det senaste året enligt Friends nätrapport 2017 som släpps idag. Bland tjejer i åldern 10-16 år har även var femte utsatts för sexuella trakasserier på nätet. Ett problem som beskrivs av unga tjejer är att killar tjatar om nakenbilder på dem eller själva skickar ”dick pics” - bilder på sina kön utan att de bett om det.

Nätrapporten genomförs för femte året i rad och kartlägger förekomsten av nätkränkningar bland barn och unga i åldrarna 10-16 år. Den riksrepresentativa undersökningen genomförs av SIFO och de senaste tre åren har siffran på antalet barn som utsatts för nätkränkningar legat stabilt runt trettio procent.

– Det är fruktansvärt att kränkningar och sexuella trakasserier på nätet har blivit så normaliserat. Vuxna och framförallt skolan har ett stort ansvar att prata med unga om rättigheter, samtycke och normer, säger Carolina Engström, Tf generalsekreterare Friends.

1 av 5 utsatt för sexuella trakasserier

Nätrapporten 2017 visar att 18 procent av tjejerna har blivit utsatt för sexuella trakasserier på nätet, motsvarande siffra bland killar är sex procent. En trettonårig flicka berättar exempelvis att hon upprepade gånger fått dick pics från flera olika killar i sociala medier.

– Vi skulle aldrig acceptera motsvarande beteende på en arbetsplats för vuxna där det sprids nakenbilder på kollegor, eller att personer skickar oönskade bilder på sina kön till arbetskamrater. Ändå är det den verkligheten många unga tjejer lever i och sexuella trakasserier på nätet förstör liv.

Vuxna dåliga förebilder på nätet

Årets rapport har även undersökt hur goda förebilder vuxna är på nätet. Resultaten visar att varannan ung har sett vuxna bete sig illa mot varandra online, bland äldre barn är motsvarande siffra hela 8 av 10.

– Innan vuxna själva tar ansvar för sitt eget beteende kan vi inte förvänta oss att barnen gör det. Jag tror väldigt många vuxna inte tänker på att unga ser vad de gillar, delar och kommenterar på nätet. Vi måste vara bra förebilder även där.

Läs Friends nätrapport 2017

För mer info kontakta,
Johanna Wilkens, t.f. kommunikationschef Friends
Tel: 070 725 54 13
Mail: johanna.wilkens@friends.se

6
DEC 2018
Eric Gadd stöttar Friends i kampen mot mobbning
1
DEC 2018
Miljonsatsning på tryggare stall tack vare stöd från Hugo Stenbecks Stiftelse
26
NOV 2018
Kom och jobba hos oss!
13
NOV 2018
Friends om våld och mobbning på årets MR-dagar
28
OKT 2018
Snällkalendern är tillbaka – nu med barnens egen lucka
26
OKT 2018
Presentationer från konferensen Evidens i skolan
19
OKT 2018
Du och ditt företag kan göra stor skillnad i jul
9
OKT 2018
Sök till Friends ungdomsråd
18
SEP 2018
Välkommen på frukostmöte
18
SEP 2018
Friends och Eventyr tar krafttag mot mobbning

Hej! På friends.se använder vi cookies för att användarupplevelsen ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Mer om cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close