Stadium och Friends i samarbete för en inkluderande idrott

Stadium och Friends inleder ett långsiktigt partnerskap för alla barns rätt till ett aktivt liv. Målet är att skapa en inkluderande idrott där alla kan och får vara med.

14 september 2023

Idrotten är en fantastisk plats för glädje, välbefinnande och gemenskap. Att få röra på sig, vinna en match eller höra det där peppiga hejaropet är för många den bästa tänkbara känslan och en av livets absoluta höjdpunkter. Men för en del är idrotten långt ifrån en höjdpunkt, utan snarare raka motsatsen. Allt för många barn och unga behöver utstå mobbning, kränkningar och utanförskap som en del av sin idrott, något som i många fall leder till att de väljer att sluta.

Det här är en verklighet som Stadium och Friends gemensamt kämpar för att ändra på.

Stadium är en av de största sportkedjorna i norra Europa. Sedan starten har de varit en visionär när det kommer till att främja träning och allas rätt till ett aktivt liv. Friends är en barnrättsorganisation som verkar för att inget barn ska utsättas för mobbning och kränkningar. Tillsammans delar Stadium och Friends visionen om en inkluderande idrott där alla kan och får vara med.

Idrott handlar om laganda. Om att kämpa mot ett gemensamt mål och dra nytta av varandras styrkor för att tillsammans nå längre. Samarbetet mellan Stadium och Friends bygger på precis samma principer. Tillsammans tar vi ett gemensamt ansvar för att göra idrotten till den trygga, roliga och inkluderande platsen det ska vara för alla barn och unga, oavsett bakgrund och förutsättningar.

– Att det finns barn som väljer att avsluta sitt idrottsengagemang på grund av kränkningar visar att vuxna måste ta ett större ansvar för att säkra barns trygghet inom idrotten. Vi på Friends är därför otroligt stolta över vårt partnerskap med Stadium. Vi båda delar visionen om en inkluderande idrott där alla kan och får vara med. Tillsammans kan vi göra idrotten till den trygga och roliga plats det ska vara för alla barn och unga, säger Maja Frankel, generalsekreterare på Friends.

Med våra gemensamma krafter utrustar vi idrottsverige. Och inte bara med sportutrustning, utan med kunskap, trygghet och förutsättningar för alla barns rätt till ett aktivt liv. Vi skapar hållbar skillnad för fler genom samarbeten med idrottsförbund och föreningar. Stadium gör det möjligt för Friends att nå ut med kunskap och utbildningar tack vare ekonomiskt stöd och position som ledande sportkedja i Sverige. Vår gemensamma vision är enkel: vi vill skapa en inkluderande idrott utan mobbning, kränkningar och osportsligt beteende för alla barn och unga.

– Friends har sedan 2005 funnits med oss på Stadium Sports Camp där vi tillsammans har jobbat för att skapa en tryggare miljö för deltagarna. Bland annat genom att utbilda ledarna på plats. Nu utökar vi samarbetet för att göra mer skillnad. Vi ser verkligen fram emot att tillsammans inspirera fler till ett aktivt och hälsosamt liv,” säger Patrizia Nilsson, Head of Sports Marketing på Stadium.

Vi står inte vid sidlinjen. Barnen är vår framtid och Stadium och Friends jobbar aktivt och tillsammans för en bestående positiv påverkan på deras hälsa och välmående – idag och imorgon.

För mer information kontakta:

Therese Elmgren
Pressansvarig Friends
070-725 54 08,
therese.elmgren@friends.se