Mobbning är lika verkligt online som offline

För barn och unga är livet bakom skärmen lika verkligt som på skolgården – något som kan vara svårt att förstå om du själv inte växt upp med internet och sociala medier. Hur blir det då när mobbningen på skolgården flyttar till Instagram?

22 april 2021

Bakom en skärm släpper hämningarna och det är lättare att bete sig dåligt mot någon annan utan att tänka på konsekvenserna. Man brukar skilja på kränkning och mobbning. Kränkning är en engångsföreteelse – en elak kommentar om någons utseende, kläder eller intressen medan mobbning är systematisk och återkommande. Som att bjuda in alla i klassen till en chattgrupp förutom en. Enligt en undersökning från Friends har vart fjärde barn upplevt kränkning eller mobbning på nätet.

– Varför barn gör så är jättesvårt att säga och beror såklart på en mängd olika faktorer men vi har förstått att det är ett sätt att höja sin status. Det anses nämligen tufft att kommentera elakt och även att ge tillbaka om någon gett sig på en, säger Anna-Carin Wettefors som är sakkunnig på Friends.

Så bryts den onda cirkeln

Det är en dyster verklighet men det är den dagens barn och unga känner till. Så det är inte konstigt att de blir en del av den och fortsätter med beteendet. Hur gör man då för att bryta den onda cirkeln? De generella tipsen till föräldrar eller vårdnadshavare, oavsett om det handlar om barnet som blir kränkt eller som kränker, är att lyssna, vara nyfiken och inte trivialisera livet på nätet.

– Ställ frågor om appar, spel och sociala medier som de använder. Låt det bli ett naturligt samtalsämne hemma, precis som man skulle fråga hur skolan eller träningen varit. Det är lätt att vuxna tycker att det som händer på nätet är bagateller men det är deras verklighet. Tider förändras och idag lever barnen en stor del av sina liv på nätet och sociala medier, säger Anna-Carin Wettefors.

Om barnet har blivit utsatt för mobbning – tala om att hen är modig som berättar. Om barnet är den som utsätter är det viktigt att du skiljer på person och handling.

– Få hen att förstå att det är hens handlingar och inte personlighet är fel. Att straffa genom att skuldbelägga eller ta ifrån telefonen har visat sig inte vara så effektivt. Då är det bättre att försöka få hen att förstå att handlingen var fel och uppmuntra till att till exempel ta bort kommentaren eller be om ursäkt, säger Anna-Carin Wettefors.

– Och det jätteviktigt att bekräfta när barnet har gjort rätt för sig, fortsätter hon.

Hur är du själv på nätet?

Som bekant gör barn som sina föräldrar. Har du barn som följer dig på sociala medier och ser ditt namn i ett kommentarsfält, så påverkar det. Därför är det viktigt att själv tänka på hur du beter sig på nätet. Har du inte växt upp med internet och sociala medier kanske det är lättare för dig att skilja på livet utanför och på nätet. Men idag flyter livet på skolgården och livet på internet ihop.

– De kan också se beteendet hos sina föräldrar som de följer på sociala medier, då är det svårt för dem att förstå att ett sådant beteende inte är okej.

En till grej som du kan göra att kontakta skolan, som faktiskt ett ansvar. Skolan ska utbilda och prata om mobbning och lägga fram strategier för vad det innebär att vara schysst på nätet. De kan också involvera barnen som dels kan berätta och får vara med och försöka bryta den onda cirkeln av kränkningar.

Text av: Virginia Åslund

 

Mer kunskap om nätet

I vår kunskapsbank hittar du som vuxen eller barn och ungdom kunskap, konkreta råd och stöd som kan hjälpa dig att vara med och skapa en värld fri från mobbning.

Till kunskapsbanken