Friends delar ut pris till Årets Hjärta på lärargalan

I år delar Friends och Lärargalan tillsammans ut ett pris i den nya kategorin Årets Hjärta. Årets pristagare är Ewa Sunnercrantz från Rudenschöldskolan i Lidköping. Med utmärkelsen vill vi uppmärksamma lärare likt Ewa som med små resurser agerat och gjort stor medmänsklig skillnad och visat prov på engagemang för att förebygga mobbning samt förespråka inkludering. Ett arbete som gjort skillnad, tänt en gnista bland eleverna och visat på ett stort engagemang för elevernas välbefinnande under och utanför klassrummet.

20 november 2020

– Det är helt ofattbart att få ta emot ett så fint pris av två betydande organisationer som Friends och Lärargalan. Att få känna att jag gör ett bra arbete är fantastiskt roligt att ta del av från mina elever. Det här är det bästa man kan ta del av som lärare. För mig är priset så upplyftande, för den visar på vikten av att vi vuxna måste agera förebilder och se eleverna är det viktigaste vi lärare kan göra. Alla har ett lika värde och de är jag glad för att mina elever uppskattar, säger pristagaren Ewa Sunnercrantz, lärare i Svenska, Religion och Historia på Rudenschöldskolan.

När skolan tas upp i debatten handlar det ofta om problem eller att frånvaron av vuxna gör barnen mer sårbara och ökar risken för mobbning och kränkningar. Något som vi på Friends och Lärargalan vill ändra på. Ett sätt att uppmärksamma de många engagerade och kompetenta lärare vi har i vårt land är med priset Årets Hjärta. Under 2020 har fler än 30 000 elever nominerat sin favoritlärare i olika kategorier till galan. Nomineringarna har sedan bearbetats av en exklusiv juryGenom att uppmärksamma lärare vill Friends och Lärargalan inspirera och lyfta uppskattade och duktiga lärare. Målsättningen är att skapa förebilder inom yrket som samhället kan inspireras av. 

– Med priset vill vi uppmärksamma vikten att lärare ges tid till att aktivt jobba med ett relationsbyggande och normbrytande arbete som motverkar ensamhet och främjar inkludering. Detta görs genom att få tid för att jobba med ett systematiskt värdegrundsarbete i skolan. Ett arbete som ger eleverna tillgång till trygghet och gemenskap nu och i framtiden, säger Maja Frankel, generalsekreterare på Friends.

– Lärarna guidar inte bara eleverna till rätt kunskap, utan hur de blir bra medmänniskor. Att lära den unga generationen hur vi blir fina medmänniskor gör att framtidens generation prioriterar mjuka värden som kärlek, och inte bara pengar.  Värdet av att bli miljömedveten och ta hand om varandra., säger Beata Kull, grundare av Lärargalan.

Motiveringen till årets Hjärta 2020:

Ewa personifierar en lärare som systematiskt arbetar förebyggande med trygghet och inkludering i klassrummet. Vi vet tack vare forskningen om mobbning att detta även påverkar studieresultaten positivt. Hon skapar relationer till sina elever som kännetecknas av tillit och ömsesidig respekt. Ewa förstår vikten av att hålla ihop sina elever och främja det gemensamma lärandet och utvecklandet, vilket vi vet motverkar ofrivillig ensamhet och mobbning. Vi hoppas och tror att genom att uppmärksamma Ewa kommer hon kunna inspirera fler lärare i vikten av att jobba systematiskt med trygghetsarbete liksom att stimulera till nyfikenhet och respekt för sig själv, sina medmänniskor och sin omvärld. En elev i Ewas klassrum upplever sig sedd, lyssnad på och tagen på allvar.

Årets alla pristagare presenteras i programmet Lärargalan 2020 som publiceras på UR Play samt sänds på SVT2 den 22 november kl. 20:00.

För mer info kontakta:

Naod Abera
Pressansvarig, Friends
naod.abera@friends.se
070- 725 54 33