Friends Snällkalender 2022 får besök av Alfons Åberg och hans vänner

Årets snällaste julkalender är tillbaka i ett helt nytt utseende! I år gästar Alfons Åberg och hans vänner Snällkalendern. Med Friends Snällkalender kommer både barn och vuxna att kunna sprida snällhet varje dag fram till jul.

24 oktober 2022

Snällkalendern är även ett sätt prata med stora som små om viktiga, men ibland kanske jobbiga saker. Bakom varje lucka finns en uppmaning att sprida snällhet och omtanke. Ett steg i att göra världen till en lite mer trivsam plats tillsammans.

— Vi är stolta över att tillsammans med Bok-Makaren bjuda in Gunilla Bergströms älskade barnboksfigur Alfons och hans vänner till Snällkalendern. En julkalender stoppar kanske inte mobbningen. Men en Snällkalender kan vara början, ett litet steg, mot att bryta ett utanförskap eller fungera som en lättsam ingång till att prata om viktiga ämnen med stora som små. För oss på Friends är det viktigt att bidra till ett varmare samhällsklimat under julen och genom kalendern skapa en snällhetsrörelse, säger Maja Frankel, generalsekreterare på Friends.

Snällkalendern passar både dig som vuxen som minns Alfons från din uppväxt, som för barnen! Kalendern kommer även i år i ett behändigt A4 format med två utvikbara flikar, för att ställa den i ett fönster eller hänga den på väggen. Tillsammans med Friends partner Tietoevry har det tagit fram en digital Snällkalender som finns på både svenska och engelska.

— Att få vara med i årets Snällkalender och sprida viktiga budskap om att finnas där för varandra, stå upp mot fördomar och grupptryck är för oss ett arbete i Gunilla Bergströms anda. Berättelserna om Alfons handlar om vänskap men också om utanförskap, fördomar och grupptryck. Det är inte alltid lätt att vara snäll men vänskap är att finnas där för varandra även om man bråkar ibland. Med Gunillas älskade barnboksfigur Alfons och hans vänner hoppas vi sprida både läsglädje och snällhet, säger Sofia Torell, systerdotter till Gunilla Bergström och verksam på Bok-Makaren AB.

Vi på Friends utmanar dig eller någon i din närhet att göra en god gärning varje dag fram till julafton tillsammans med Alfons och hans vänner. När du köper kalendern går cirka 50 av 79 kronor direkt till Friends arbete, beställ Snällkalendern på friends.se/butik. Kalendern finns även att köpa på: Coop, Apotea, Apotek Hjärtat, MEDS med flera. Se vår hemsida för fler återförsäljare.

Ladda ned bilder på Snällkalendern

För mer info kontakta

Naod Abera
PR- och pressansvarig, Friends
070 725 54 33
naod.abera@friends.se

Elisabet Granlund,
Verksamhetschef och presskontakt Bok-Makaren AB
076 205 09 09
elisabet@bokmakaren.se