Mobilkörkortet

I mobilkörkortet får du och ditt barn tips och verktyg att använda när ditt barn har fått sin första mobil och ska introduceras till livet på nätet.

Om mobilkörkortet

Friends har tillsammans med Telia tagit fram Mobilkörkortet, som är ett stöttande verktyg för hela familjen med syfte att underlätta introduktionen till livet på nätet. Samtidigt är det ett roligt och lärorikt test för barnen. Det vänder sig främst till föräldrar med barn i åldrarna 6–9 år, men vem som helst är självklart välkommen att testa då det kan variera när det börjar bli aktuellt med skärmtid eller en första mobil.

Mobilkörkortet består av en kunskapsdel och ett test med olika kapitel som tar upp olika ämnen, bland annat om hur man är en bra kompis – men även säkerhet, troll och virus, spel och sociala medier.

Exempel på kapitel:

  • Schysst på nätet
  • Idoler och spel
  • Säker på mobilen

I varje kapitel finns:

  • En kort inledning med bakgrund och teori
  • Tips till barn
  • Tips till föräldrar
  • Frågor som föräldrar kan ställa sitt barn

Den som klarar testet belönas med ett digitalt mobilkörkort och en snygg sticker att ha i mobilen eller att dela med sina kompisar.

Börja ta Mobilkörkortet tillsammans med barnen redan idag på mobilkorkortet.se

Lär dig mer om nätet

Podd

Gaming – om barns spelande på nätet för föräldrar

Hur kan vi bli mer delaktiga i våra barns spelande på nätet? Vad kan vara bra att hålla koll på om du har ett barn som är väldigt intresserad av spel? Friends sakkunniga Anna-Carin Wettefors gästar Internetstiftelsens podd Våra barn och nätet.

Film

Vi måste prata om nätet

Ta del av tips och metoder för att diskutera och arbeta med frågan med dina barn.

Podd

Schysstare nätupplevelse för barn med Friends

I detta avsnitt diskuterar vi vad som händer på nätet för våra barn idag och hur vi vuxna tillsammans med våra barn kan skapa en schysstare upplevelse på nätet. Friends sakkunniga Anna-Carin Wettefors gästar podden SÄKERT.