Kunskap och stöd om mobbning

Filmer, poddar och webbkurser för förskolan

Digital snabbkurs i normkritik

Snabbkurs i normkritik tar bara 15 minuter. Utbildningen görs individuellt och riktar sig till all personal på skolan. För att göra den här kursen måste du ha Flash Player installerat.

Till webbkurserna

illustration av en lärare som pratar med en elev

Agera Alltid – webbkurs om att hantera kränkningar

Syftet är att ge dig kunskap om hur det åtgärdande arbetet kan och bör hanteras när kränkningar uppstår. Efter webbkursen har du:

  • Gått igenom hur förskolan ska agera steg för steg.
  • Fått verktyg för att kunna arbeta systematiskt med dokumentation, analys och uppföljning.
  • Fått stöd för att hålla utredande och uppföljande samtal med barnen.

Till webbkurserna

Medvetandegör dina privilegier

Vi har alla olika förutsättningar utifrån normer och strukturer och därför är det viktigt att prata om och synliggöra vilka fördelar man själv sitter på. Här är några tips för hur du kan se över vilka privilegier just du har, men också hur du kan använda dig av dem för att göra skillnad.

Så kan du stötta ett barn inför skolstarten

Få tips på hur du kan stötta ett barn inför en ny termin.

Podd om rasism

Poddavsnitten kommer från podden Skolan och rasismen, som ingår i vår webbkurs med samma namn. Där finns också avsnitt med en elev, lärare, skolpsykolog och forskare om olika arbetssätt för att motverka rasism i skolan.

Lyssna på alla poddavsnitt

Filmer om NPF

Inom projektet Hej Hyper filmades ett antal intervjuer med barn och föräldrar om hur det är att leva med NPF. Tillsammans med artisten Emma Nordenstam skapades även flera låtar med tillhörande musikvideor som på ett varmt och lustfyllt sätt bidrar till ökad förståelse för barn med NPF-diagnoser.

Se alla intervjuer
Se musikvideor

flicka gör en stor såpbubbla

Podcast om att förebygga mobbning för elever med NPF

Forskning visar att elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, löper större risk att bli utsatta eller utsätta andra för kränkningar och mobbning. Många elever med NPF upplever också i högre grad ensamhet i skolan. Podden består av fyra avsnitt med fokus på att förebygga mobbning och ensamhet för elever med NPF och att främja en trygg skola där alla ska ha rätt att vara den de är.

Lyssna på avsnitt 1

Lyssna på avsnitt 2

Lyssna på avsnitt 3

Lyssna på avsnitt 4