Gratis seriealbum om flykt och om trygghetsfrågor

Hur går en flykt till? Varför flyr barn utan sina föräldrar? Hur känns det att komma ny till en klass? Beställ metodmaterialet som nominerades till Raoul Wallenbergpriset 2013.

4 oktober 2019

Beställ genom att mejla till info@friends.se. Glöm inte att ange om du vill ha seriealbumet på svenska eller engelska.

Vi ska ses igen, Sanam är ett seriealbum med berättelsen om ett barn som flyr från Afghanistan till Sverige. Berättelsen gestaltar den långa och farliga flykten som 14-åriga Hamid gör på egen hand från Afghanistan till Sverige.


Ur: Vi ses igen, Sanam

Materialet är en del av projektet Hej Sverige och är skriven av Oskar Ekman och tecknad av Peter Bergting. Innan Oskar Ekman började skriva intervjuade han projektets referensgrupp av unga som har egna erfarenheter av att komma ensamma till Sverige. Berättelsen bygger på verkliga delar ur deras historier samt rapporten Voices of Afghan Children – intervjuer som UNHCR har gjort med 42 ungdomar som ensamma flytt från Afghanistan till Sverige.

– Är den här serien sann? Nej, inte så att huvudpersonen Hamid finns i verkligheten. Däremot finns det många som varit med om liknande, och långt värre, saker under sin flykt. Jag har ansträngt mig för att alla detaljer ska vara korrekta: fakta, platser, flyktvägar och så vidare. Flera unga människor som själva flytt har läst manuset och sagt att de tycker berättelsen stämmer precis. Som författare gör det mig glad, som människa så oerhört sorgsen, säger Oskar Ekman.

Detta ingår när du beställer materialet

  • Ett seriealbum med berättelsen om ett barn som flyr från Afghanistan till Sverige, skapat av serietecknaren Peter Bergting och Oskar Ekman. Tillgänglig både på svenska och engelska.
  • Tillgång till kortfilmen Krigsduvor, om en flickas första tid på ett flyktingboende, av filmaren Zanyar Adami.
  • Lärarhandledning med övningar direkt kopplade till läroplanen i Lgr 11. Laddas ner den här

Skolan betalar endast porto för leveransen av seriealbumen.