Min kompis blir mobbad, vad kan jag göra för att hjälpa?

Start Kunskapsbanken Barn och unga Fråga Friends Min kompis blir mobbad, vad kan jag göra för att hjälpa?

Fråga

En vän till mig mår dåligt och blir mobbad i skolan. Det är bara jag som vet om vad som händer. Min kompis vill inte berätta för sina föräldrar eller för skolan. Vad kan jag som vän göra för att hjälpa min vän? Min vän har mycket ångest just nu.

Friends svarar

Hej!

Stort tack för ditt mejl. Vilken tur att din vän har just dig som vän. Du betyder nog väldigt mycket för hen. Som vän kan du fortsätta visa att du finns där, lyssna och göra roliga saker tillsammans med din vän. Men kom ihåg att det inte är ditt ansvar att stoppa mobbningen eller få din vän att må bra. Du skriver att din vän har ångest och att hen inte vill berätta för någon vuxen, varken i skolan eller hemma. Du kan fråga din vän om ni tillsammans ska berätta för en vuxen, kanske kuratorn på er skola. På så sätt kan du följa med som stöd åt din vän. Det är alltid vuxnas ansvar att stoppa mobbning. I skolan är dessutom alla vuxna skyldiga att agera och hjälpa barn som är utsatta för mobbning. Din vän har rätt att få hjälp för att känna sig trygg och för att må bra.

Åsa Gustafsson

Sakkunnig på Friends

bild på Åsa Gustafsson som är processledare på Friends

Fler frågor och svar

Fråga

Hur kan jag säga ifrån när folk är taskiga?

En kille i min klass blir ofta retad och kallad för taskiga saker. Jag skulle verkligen vilja säga till de som är taskiga. Men jag vet inte vad jag ska säga och jag är rädd för att de kommer börja vara taskiga mot mig om jag säger ifrån. Vad kan jag säga för att visa att jag tycker det är fel?

Fråga

Jag känner mig ofta utfryst i skolan, vad ska jag göra?

Jag känner mig ofta ensam och utfryst i skolan. När jag sitter i matsalen är det ingen som pratar med mig och jag känner mig allmänt i vägen. Det har gått så långt att jag knappt orkar göra någonting längre, för jag mår så dåligt över detta. Jag vill att skolan ska göra något, men de gör inget. Jag vågar inte berätta för mina föräldrar. Vad ska jag göra?

Fråga

Killarna i klassen drar av min hijab

Några killar i min klass brukar dra av min hijab och skrika att muslimer är självmordsbombare. Vad ska jag göra?

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här