Min kompis blir mobbad, vad kan jag göra för att hjälpa?

Start Kunskapsbanken Barn och unga Fråga Friends Min kompis blir mobbad, vad kan jag göra för att hjälpa?

Fråga

En vän till mig mår dåligt och blir mobbad i skolan. Det är bara jag som vet om vad som händer. Min kompis vill inte berätta för sina föräldrar eller för skolan. Vad kan jag som vän göra för att hjälpa min vän? Min vän har mycket ångest just nu.

Friends svarar

Hej!

Stort tack för ditt mejl. Vilken tur att din vän har just dig som vän. Du betyder nog väldigt mycket för hen. Som vän kan du fortsätta visa att du finns där, lyssna och göra roliga saker tillsammans med din vän. Men kom ihåg att det inte är ditt ansvar att stoppa mobbningen eller få din vän att må bra. Du skriver att din vän har ångest och att hen inte vill berätta för någon vuxen, varken i skolan eller hemma. Du kan fråga din vän om ni tillsammans ska berätta för en vuxen, kanske kuratorn på er skola. På så sätt kan du följa med som stöd åt din vän. Det är alltid vuxnas ansvar att stoppa mobbning. I skolan är dessutom alla vuxna skyldiga att agera och hjälpa barn som är utsatta för mobbning. Din vän har rätt att få hjälp för att känna sig trygg och för att må bra.

Åsa Gustafsson

Sakkunnig på Friends

bild på Åsa Gustafsson som är processledare på Friends

Fler frågor och svar

Fråga

Min lärare säger att jag ska strunta i mobbarna, men hur gör jag det?

Jag är så ledsen och arg. Några tjejer i min klass håller på att snacka skit och sprider falska rykten om mig. Jag ser hur de viskar så fort jag kommer i korridoren eller om jag säger något i klassrummet. Jag känner mig så obekväm när vi ska ha gympa och måste byta om. De andra tjejerna är supersnygga och tränar en massa. Jag hatar min kropp och jag ser hur de viskar och ibland kommenterar de min kropp så att alla hör. Jag har f

Fråga

Killarna i klassen drar av min hijab

Några killar i min klass brukar dra av min hijab och skrika att muslimer är självmordsbombare. Vad ska jag göra?

Fråga

Är det här sexuella trakasserier?

En kille i skolan visslar alltid efter mig när jag går förbi honom, ibland springer han efter och tar mig på rumpan. Igår kom han fram till mig och tryckte upp mig mot mitt skåp. När jag berättade detta för min lärare så svarade hon att han nog bara är kär i mig. Men det känns inte okej, vad ska jag göra?

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här