De säger att vår son är ful för att han är brun

Fråga

Jag är gift med en man från Gambia och vi har två barn tillsammans. Jag själv är vit. Vårt yngsta barn som är 10 år kom förra veckan hem och berättade att någon hade sagt till honom att han är ful för att han är brun. Jag har följt upp detta med skolan, men vad mer behöver jag göra?

Friends svarar

Hej!

Vad bra att du tog tag i detta direkt och kontaktade skolan. Detta är verkligen inte okej och inget som får normaliseras. Skolan har ett ansvar att stoppa alla former av trakasserier och kränkningar.

En effekt av att bli utsatt för rasistiska kommentarer (oavsett om det sker med avsikt eller inte) kan leda till att en person börjar intala sig själv om att den stereotypa bilden som målats upp är sann och att alla påståenden stämmer. Det kan leda till låg självkänsla, depression och ohälsa. En person kan exempelvis börja se sig som underlägsen, anpassar sig efter den negativa stereotypen om människor som en själv och rentav förneka sin etnicitet och kulturella arv. Det är därför av allra största vikt att skolan tar tag i detta. Här kan du läsa mer om skolans ansvar.

Anna-Carin Wettefors

Sakkunnig på Friends

Processledare Anna-Carin Wettefors

Fler frågor och svar

Fråga

Vår dotter har problem i sitt kompisgäng

Vår dotter Vera som är 13 år umgås i ett stort tjejgäng. Vi har nu blivit kontaktade av en förälder till en av de andra tjejerna. De berättar att deras barn känner sig utanför och att de andra tjejerna inte är schyssta mot henne. Vi pratade direkt med Vera om detta, men hon säger att de försöker bjuda med den andra tjejen, men att hon alltid säger att hon inte kan. Vad ska vi göra för att hjälpa vår dotter i denna situation?

Fråga

Hur ska jag tänka kring TikTok och min 9-åring?

Min dotter fyller snart 9 år och hennes största önskan är att få ett TikTok konto. Hur ska jag tänka kring detta? Jag är så rädd att hon ska bli utsatt för näthat om hon får ett eget konto. Har ni tips och råd?

Fråga

Mitt barn har inga kompisar, vad kan jag kräva av skolan?

Kan jag kräva att skolan ser till att mitt barn får kompisar? Mitt barn har inga kompisar i sin klass, det är ingen som är elak mot honom, han har bara svårt att hitta kompisar i sin klass. Jag funderar på om det vore bättre för honom att byta klass. Vad tror ni?

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här