De säger att vår son är ful för att han är brun

Fråga

Jag är gift med en man från Gambia och vi har två barn tillsammans. Jag själv är vit. Vårt yngsta barn som är 10 år kom förra veckan hem och berättade att någon hade sagt till honom att han är ful för att han är brun. Jag har följt upp detta med skolan, men vad mer behöver jag göra?

Friends svarar

Hej!

Vad bra att du tog tag i detta direkt och kontaktade skolan. Detta är verkligen inte okej och inget som får normaliseras. Skolan har ett ansvar att stoppa alla former av trakasserier och kränkningar.

En effekt av att bli utsatt för rasistiska kommentarer (oavsett om det sker med avsikt eller inte) kan leda till att en person börjar intala sig själv om att den stereotypa bilden som målats upp är sann och att alla påståenden stämmer. Det kan leda till låg självkänsla, depression och ohälsa. En person kan exempelvis börja se sig som underlägsen, anpassar sig efter den negativa stereotypen om människor som en själv och rentav förneka sin etnicitet och kulturella arv. Det är därför av allra största vikt att skolan tar tag i detta. Här kan du läsa mer om skolans ansvar.

Anna-Carin Wettefors

Sakkunnig på Friends

Processledare Anna-Carin Wettefors

Fler frågor och svar

Fråga

Vår dotter har problem i sitt kompisgäng

Vår dotter Vera som är 13 år umgås i ett stort tjejgäng. Vi har nu blivit kontaktade av en förälder till en av de andra tjejerna. De berättar att deras barn känner sig utanför och att de andra tjejerna inte är schyssta mot henne. Vi pratade direkt med Vera om detta, men hon säger att de försöker bjuda med den andra tjejen, men att hon alltid säger att hon inte kan. Vad ska vi göra för att hjälpa vår dotter i denna situation?

Fråga

Vårt barn blir slagen i skolan

Min son på 8 år blir slagen av ett annat barn i skolan. Han har bland annat blivit slagen med knytnäve i magen. Vi har kontaktat skolan och de säger att de har pratat med det andra barnets föräldrar och även satt in åtgärder, men inget förändras. Jag känner mig så maktlös, vad ska jag göra?

Fråga

Min sons kompis är inte schysst när de leker flera tillsammans

Min son har en kompis som kan vara lite taskig. När det bara är de två funkar det ganska bra, även om han ibland har en nedlåtande attityd även då. Men värst blir det när de är fler som leker. Ofta räcker det att de är tre för att han ska börja vara taskig och då oftast börjar han att reta vår son och får med sig de andra. Det här händer både i skolan (de går i samma klass) och hemma. Skolan är medvetna om hans beteende och

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här