Premiär Hej Hyper – En musikal om NPF

Två till tre elever i varje svensk skolklass har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, en NPF, som till exempel ADHD, ASD (autism) eller Aspergers syndrom. Brist på kunskap om NPF i skolan skapar negativa effekter i form av utanförskap och riskerar att elever hamnar i långvarig skolfrånvaro. Nu lanseras Friends och Hjärnfondens omfattande satsning Hej Hyper, som genom bland annat en musikal ska öka kunskap, minska stigmatisering och bidra till en bättre skolmiljö för barn med NPF.

January 31, 2019

Barnmusikalen Hej Hyper, som riktar sig till årskurserna F-3, har premiär fredag 18 januari på Teater De Vill i Stockholm. Föreställningen kommer under januari-april att turnera på cirka 60 skolor landet över. Musikalen innehåller nyskriven sång och musik av Grammisvinnaren Emma Nordenstam, och manus av dramatikern Emma Broström som tilldelades Svenska Ibsensällskapets dramatiker-pris 2018.

Karaoke-app och verktygslåda ska öka kunskapen

Förutom den kostnadsfria musikalen erbjuds skolorna en efterföljande mini-workshop och ett lärarhandledningsmaterial. Informationsmaterialet innefattar även en karaoke-app för barnen att använda såväl i skolan som hemma. Appen samt pedagogisk verktygslåda, pyssel, noter och fem specialproducerade sånger med musikvideor finns tillgängligt för alla via hejhyper.se. Satsningen finansieras av PostkodLotteriet.

Inbjudan till genrep och premiär

Journalister erbjuds en unik möjlighet att närvara vid genrep och premiär av föreställningen i Stockholm under vecka 3, eller på någon av de andra orterna under januari-april. Skådespelare, pedagog, projektledare, och barn finns tillgängliga för intervjuer.

För frågor och intresseanmälan kontakta:

Elin Jäderström, pressansvarig Friends, elin.jaderstrom@friends.se , 070- 725 54 33
Sophie Ternheim, pressansvarig Hjärnfonden, sophie.ternheim@hjarnfonden.se , 0730-92 63 00