Webbkurs

Skolan och rasismen

Av lagens sju diskrimineringsgrunder är etnicitet den vanligaste orsaken till att barn och unga trakasseras i skolan. I Friends webbkurs Skolan och rasismen kan du lära dig mer om hur skolpersonal kan motarbeta rasism i skolan.

illustration av en elev som läser på ett flygblad

Webbkurs om hur skolpersonal kan motarbeta rasism i skolan

Av lagens sju diskrimineringsgrunder är etnicitet den vanligaste orsaken till att barn och unga trakasseras i skolan. Den här kursen hjälper dig som jobbar i skolan att arbeta med frågan och tidigt se tendenserna. Kursen är framtagen med stöd av Gålöstiftelsen.

Webbkursen innehåller:

  • Hur skolpersonal kan motarbeta rasism i skolan.
  • Kunskap kring vad rasism är.
  • Tips och metoder för att diskutera och arbeta med frågan.

Varje kursdel innefattar tre korta poddavsnitt samt en animerad film.

Passande extramaterial:

”Vi ska ses igen, Sanam” är ett seriealbum med berättelsen om ett barn som flyr från Afghanistan till Sverige. Läs mer om materialet

Ta del av webbkurserna

För att komma till webbkurserna behöver du skapa ett konto i lärplattformen Learnster. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något. Vid frågor, skicka ett mejl till: webbkurser@friends.se

Du behöver vara 15 år för att skapa ett konto i Learnster.
Genom att skapa ett konto godkänner du att Friends gör mejlutskick från Learnster.

Skapa ett konto   |   Logga in

Mer om rasism

Podd

Skolpsykologen Hanna Wallensteen om effekter av rasism

  Poddavsnittet kommer från podden Skolan och rasismen, som ingår i vår webbkurs med samma namn. Du kan ta del av fler poddavsnitt i webbkursen samt på flera ställen där poddar finns. Sök på Skolan och rasismen.

två barn kramar varandra i en idrottssal

Tips

Agera mot rasism

Agera mot rasism genom att använda dig av dina privilegier, läs på om rasism och bemöt rasistiska kommentarer. Här får du som förälder tips på hur du och ditt barn kan agera mot rasism.

Fakta

Vad har förskolan och skolan för ansvar när det gäller rasism?

I förskolan och skolan gäller förbud mot alla former av rasism. Förskolan och skolan har ett ansvar att motverka rasism.