Swedbank och Stiftelsen Friends inviger unik skulpturutställning på Friends Arena

20 februari 2018

Nästan varannan svensk önskar att de gjort mer för att förhindra mobbning. Det visar en ny Sifo-undersökning från Swedbank och Stiftelsen Friends. För att synliggöra de barn som utsätts för mobbning flyttar nu 25 bronsskulpturer föreställande barn in på Friends Arena. Konstverket bildar en unik manifestation mot mobbning, och gör Sveriges nationalarena till en av få idrotts- och nöjesarenor i världen med en permanent konstutställning.

Nära sju av tio vuxna, 65 procent, bär på erfarenhet av mobbning, och nästan varannan svensk, 45 procent, önskar att de gjort mer för att förhindra en situation där någon annan blivit mobbad.

– Många som varit åskådare till mobbning önskar i efterhand att de gjort mer för att förhindra det som hände. Det här är ytterligare en indikation på det stora behov som finns av verktyg för att förebygga och hantera mobbning, men också på vikten av att vuxenvärlden ser, lyssnar och tar de barn som drabbas på allvar, säger Per Leander, generalsekreterare på Stiftelsen Friends.

 

25 bronsskulpturer föreställande barn bildar unik manifestation mot mobbning
Varje år utsätts 60 000 barn för mobbning. För att påminna om att mobbning är många barns vardag uppför Swedbank nu en permanent konstutställning i samarbete med Stiftelsen Friends på Friends Arena. 25 bronsskulpturer föreställande barn, spridda över hela arenan, bildar en unik manifestation mot mobbning och gör Sveriges nationalarena till en av få idrotts- och nöjesarenor i världen med en permanent konstutställning.

– Vi på Swedbank har varit Stiftelsen Friends huvudsponsor i många år, och den här utställningen är ett viktigt nästa steg i att stötta deras arbete mot mobbning. Med skulpturerna tar idrotten, kulturen, civilsamhället och näringslivet ställning tillsammans för att skapa förändring. I grund och botten handlar det om att bidra till ett bättre samhällsklimat och främja alla människors möjligheter i samhället, säger Birgitte Bonnesen, vd, Swedbank.

Sju av tio vuxna har upplevt mobbning som barn Nära sju av tio vuxna (65 procent) har upplevt en mobbningssituation under sin barndom. Fyra av tio har själva varit utsatta, en av tio har mobbat och tre av tio har varit passiva åskådare. Den i särklass vanligaste platsen där mobbningen sker är i skolan; hela 94 procent av de som har erfarenhet av mobbning uppger att det skedde där. Drygt fyra av tio upplever att mobbningen ökat de senaste tio åren. Undersökningen gjordes i januari 2018, över 3 000 personer i åldern 18-79 år svarade på undersökningen.

Konstnären bakom verket är Maria Ängquist Klyvare, som bland annat arbetar med skulpturer och stormosaik, ofta i offentlig miljö.

Högupplösta bilder på skulpturerna samt tabeller Sifo finns på www.arenansbarn.se (längst ner till höger).

Fakta: Se mig
Verket, ”Se mig” består av 25 bronsskulpturer föreställande barn som representerar Sverige av idag. Det är ett oväntat möte mellan en brutal arkitektur och gyllene bronsskulpturer av barn i en ganska hård och utsatt miljö.

Bronsskulpturerna är spridda över arenan, symboliskt placerade intill platser där mobbning är vanligt förekommande, som omklädningsrum och toaletter.

Konstverket bildar en unik manifestation mot mobbning och gör Sveriges nationalarena till en av få idrotts- och nöjesarenor i världen med en permanent konstutställning

Precis som namnet på arenan är skulpturerna en evig påminnelse om att inget barn ska behöva mobbas, och en uppmaning till vuxenvärlden att se barn och lyssna på deras behov.

Kontakt:
Elin Jäderström, pressansvarig Stiftelsen Friends, 
070-725 54 33 
elin.jaderstrom@friends.se

19
OKT 2018
Du och ditt företag kan göra stor skillnad i jul
9
OKT 2018
Sök till Friends ungdomsråd
18
SEP 2018
Välkommen på frukostmöte
18
SEP 2018
Friends och Eventyr tar krafttag mot mobbning
17
SEP 2018
SJ uppmärksammar skolstarten och Friends arbete
22
AUG 2018
​Friends startar forskningsprojekt om sexuella trakasserier – skolor inbjuds att delta
15
AUG 2018
Friendsrapporten 2018: Många kränkta elever berättar inte för vuxna om sin utsatthet
13
JUN 2018
Kostnadsfri konferens om evidens i skolan 27 sep
11
JUN 2018
Ny webbkurs om att hantera kränkningar
2
MAJ 2018
Unikt projekt bryter stigmat för barn med NPF

Hej! På friends.se använder vi cookies för att användarupplevelsen ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Mer om cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close