Friends släpper film som uppmanar till #skärpning på nätet

17 maj 2017

Varannan ung har sett vuxna bete sig illa mot andra vuxna på nätet. För att uppmärksamma att vuxna måste vara goda förebilder för unga även på nätet släpper Friends en kortfilm på temat. Filmen är ett samarbete med stiftelsen Make Equal och en del av deras projekt #skärpning som arbetar för ett inkluderande nätklimat.

I filmen får vi följa en mamma och hennes son som ska handla glass i en matvarubutik, något som får en oväntad vändning då mamman börjar kränka kvinnan framför i kön. Personer runt om i butiken börjar sedan ”lika” och bekräfta mammans taskiga kommentar.

– De flesta skulle aldrig bete sig likadant i en affär eller på bussen som de gör i sociala medier. På nätet är det lätt att slänga ur sig en kommentar eller gilla någons inlägg utan att tänka efter vad det får för konsekvenser. Med den här filmen vill vi uppmana vuxna att tänka till kring sitt eget beteende på nätet, säger Johanna Wilkens, Tf kommunikationschef Friends.

Bakgrunden till filmidén kommer från Friends nätrapport 2017 som släpptes i slutet av april. Rapporten visar att varannan ung har sett vuxna bete sig illa mot andra vuxna online, bland äldre barn i 16-årsåldern har hela 80 procent sett vuxna bete sig illa.

– Vi vet att föräldrar är de som har allra störst inverkan på hur barn och unga agerar på nätet. Därför är det såklart viktigt att vuxna är goda förebilder även där, säger Johanna Wilkens.

Projektet #skärpning är ett treårigt arvsfondsprojekt som drivs av Make Equal med syftet att arbeta lösningsorienterat mot näthat. Filmen är en del av lanseringen av projektet där Make Equal samarbetar med olika organisationer som arbetar mot nätkränkningar.

– Barn vet att internet är på riktigt. Men det är tydligt att vuxna inte har fattat det än. Vi vet hur man förändrar beteenden hos vuxna och Friends vet hur barns verklighet ser ut. Därför känns detta samarbete klockrent, säger Kristina Wicksell från Make Equal.

Filmen har producerats pro bono av Content marketing-byrån Glory Days.

Arbetsgrupp
Idé och manus: Oskar Eklind, Johanna Wilkens, Olof Almquist, Friends
Projektledning: Oskar Eklind, Friends
Foto: Johannes Stenson, Glory Days
Ljud: Anders Neck, Glory Days

För mer info kontakta,
Johanna Wilkens, t.f. kommunikationschef Friends
Tel: 070 725 54 13
Mail: johanna.wilkens@friends.se

9
APR 2018
Vinn din egen lucka i Snällkalendern!
29
MAR 2018
Fyra av tio barn berättar inte för vuxna om mobbning
24
MAR 2018
Svenska herrlandslaget i manifestation mot mobbning vid inmarschen på Friends Arena
23
MAR 2018
Friends initierar vecka för att engagera vuxna
20
FEB 2018
Swedbank och Stiftelsen Friends inviger unik skulpturutställning på Friends Arena
30
JAN 2018
Friends arrangerar världskonferens mot mobbning på Irland
14
JAN 2018
Ny pjäs om sexuella trakasserier, mobbning & kärlekslängtan
5
DEC 2017
Ensamhet i skolan ökar risken för icke godkänt
28
NOV 2017
Mobbning måste tas på allvar
7
NOV 2017
Succén är tillbaka – öppna en lucka och bli lite snällare

Hej! På friends.se använder vi cookies för att användarupplevelsen ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Mer om cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close