Sök
Logga in

Bli månadsgivare

För 100 kronor i månaden kan du göra
stor skillnad i kampen mot mobbning

Bli månadsgivare

Bli månadsgivare

Tack för att du blir månadsgivare. Du blir nu en viktig del i länken av människor som gör skillnad i arbetet mot mobbning.

Skriv in din information i formuläret nedan så skickar vi hem en autogiroanmälan. Det är först när vi fått tillbaka din anmälan som din gåva är med och gör skillnad. Stort tack!
eller läs mer

Friends är en icke-vinstdrivande organisation och vårt uppdrag är att stoppa mobbning. Vi utbildar och stödjer skolor, förskolor och idrottsföreningar i hela landet.

Nyheter

22
JAN 2015
Sebastian 7 år

Idrotten borde lära sig av barnen

Igår såg jag första avsnittet av UR:s serie ”Idrottens himmel och helvete”. En bra serie som belyser många viktiga frågeställningar inom idrotten. Avsnittet handlade om jämställdhet och normer inom idrotten och det blev tyvärr uppenbart vilken lång sträcka vi har kvar att gå för att skapa en trygg och jämställd idrott.

Som vanligt är det barnen som är den tydligaste rösten. I programmet säger 7-årige Sebastian: ”Jag fattar inte att det finns sånt som är tjejgrejer och killgrejer. För det kan ju finnas tjejer som gillar samma saker som killar” Eller Ida, 11 år: ”Det är ju ni vuxna som har problem. Låt mig bara få spela boll”.

Både Sebastian och Ida är två barn som utsätts för kränkningar för att de på något sätt bryter mot normen. Sebastian för att han är kille och håller på med ridning, en sport som klassas som en ”tjejsport”. Ida för att hon har kort hår och är lite för bra på fotboll för vad motståndarna kan hantera. Alltså måste hon vara en kille. (http://www.dn.se/sport/elvaaringar-skulle-bevisa-att-de-var-tjejer/)

Det är tydligt att problemet ligger hos vuxenvärlden. Det är vi vuxna som för över våra normer och värderingar till barnet. De normer som genomsyrar samhället är i allra högsta grad levande inom idrotten och idrotten har även egna normer kring hur du ska vara, vilken jargong som råder och vad som är manligt respektive kvinnligt. Tjejer förväntas vara på ett sätt och hålla på med vissa sporter, killar förväntas vara på ett annat och gilla andra sporter.

Om man jämför skolan med idrotten så finns det idag en tydlig lagstiftning som kräver att skolan och förskolan ska arbeta förebyggande med jämställdhet. Även om det inom idrotten inte finns ett lika tydligt ramverk så är det ändå så att barnkonventionen gäller inom idrotten och det innebär att barn- och ungdomsidrott ska bedrivas ur ett barnrättsperspektiv. Det innebär i praktiken att du som ledare inom idrotten ska ha som utgångspunkt att alla barn oavsett kön har lika värde och rättigheter. Här har föreningen ett stort ansvar genom att se till att ledarna förstår hur innehållet i barnkonventionen ska förverkligas.

Gårdagens avsnitt ”Idrottens himmel och helvete” skapar en medvetenhet kring de brister som finns inom idrotten i frågan om jämställdhet och jag tror att det är just där som vi måste börja. Att bli medveten om hur det ser ut i min klubb. Börja med att kartlägga den egna verksamheten. Hur ser attityderna och jargongen ut i vår förening? Och då handlar det både om ledare och aktiva. Efter det är det lättare att analysera och motivera vilka åtgärder som krävs för att skapa en jämställd idrott.

Ansvaret börjar med oss vuxna, inte barnen. Det är vi vuxna som genom vårt språk, genom vårt agerande visar vad som är accepterat och inte. Som förälder, som ledare som föreningsansvarig har vi stora möjligheter att påverka de barn och unga vi möter till att få en så trygg och positiv miljö som möjligt.

lars-signatur

Lars Arrhenius, Generalsekreterare Friends

Du kan följa Lars blogg via larsarrhenius.wordpress.com

18
DEC 2014
Handshake_högupplöst

Orkla Foods Sverige skänker 500.000 kr

I veckan överlämnade Orkla Foods Sverige en skraplott till Lars Arrhenius, Generalsekreterare på Friends. Den framskrapade summan visade årets gåva från Orkla Foods Sverige – en halv miljon kronor som kommer att användas i Friends arbete mot mobbning.

– För oss var det ett sant nöje att dela ut en halv miljon kronor till Friends. Många av oss är föräldrar själva. Då känns det extra gott i hjärtat att veta att resultatet av vår kampanj kommer att användas i det fortsatta arbetet med att skapa en trygg vardag för barn runt om i landet. Vi vill och ska göra skillnad i samhället och tillsammans med Friends gör vi det, säger Cecilia Sjöholm, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige.

För Friends är pengarna en mycket välkommen julklapp.

– Det här var en mycket oväntad och väldigt generös gåva! För oss som icke vinstdrivande organisation betyder varje krona att vi kan vara ute i fler skolor, förskolor och idrottsföreningar för att förebygga mobbning. Och med en så stor summa som en halv miljon kommer vi verkligen kunna göra stor skillnad för ännu fler barn, säger Lars Arrhenius.

Den halva miljonen har bland annat samlats in genom kampanjer i matbutiker och skolkök. Orkla Foods Sverige och Friends höstkampanj är ett exempel. Konsumenter som köpte tre produkter från Orkla Foods Sveriges sortiment, som bland annat inkluderar varumärken som Felix, BOB, Önos, Ekströms, JOKK, Grandiosa, Paulúns, FUN Light och Risifrutti – fick en gympapåse med Friends logotyp HEJ.

Anders Hedin, kampanjansvarig hos Orkla Foods Sverige vill tacka alla som har bidragit:

– Vi vill rikta ett stort tack till Friends, till våra engagerade säljare och till alla matbutiker och skolkök som har jobbat hårt för att uppnå målet för våra kampanjer. Utan dem hade vi inte lyckats. Ett stort tack också till alla skolbarn, som genom det lilla men väldigt viktiga ordet HEJ sprider värme i klassrum och skolmatsalar runt om i Sverige.

+ Ladda in fler nyheter

Visa alla nyheter

Sponsorer

På gång

Dec 2014
6

14:30, Scandinavium, Göteborg

Innebandy-VM till förmån för Friends

Jan 2015
17

10:00, Stockholm

Volontärutbildning

Jan 2015
22

13:00, Friends international center against bullying, Solna

Minikonferens för skolkuratorer

Visa hela kalendern