Friends mot mobbning

Vi arbetar långsiktigt mot mobbning genom
utbildning, rådgivning & opinionsbildning

Så gör Friends skillnad

Bli månadsgivare

För 100 kronor i månaden kan du göra
stor skillnad i kampen mot mobbning

Bli månadsgivare

Bli månadsgivare

Tack vare dig kan vi fortsätta med vårt förebyggande arbete mot mobbning och utbilda ännu fler barn och vuxna i förskolan, skolan och idrottsföreningar. Genom ditt stöd får fler barn och unga en tryggare och mer jämlik vardag.

Bli månadsgivare via e-legitimation

Om du inte har en e-legitimation kan du fylla i formuläret nedan så skickar vi hem en autogiroanmälan. Det är först när vi fått tillbaka din anmälan som din gåva är med och gör skillnad. Stort tack för att du är med i kampen mot mobbning!
eller läs mer

Friends är en icke-vinstdrivande organisation och vårt uppdrag är att stoppa mobbning och diskriminering. Vi utbildar och stödjer skolor, förskolor och idrottsföreningar i hela landet.

Nyheter

3
SEP 2015
press7

Friends och Unga Klara på skolturné för en öppnare skola

Friends och Unga Klaras projekt ”Med rätt att vara” vill med en fantasistimulerande teaterföreställning och arbetsmaterial för lärarna utmana normer och skapa en öppnare skola. Nu ger de sig ut på Sverigeturné.

Det är skolans skyldighet att se till att inget barn kränks eller diskrimineras. Ändå visar den senaste Friendsrapporten att 60 000 barn är mobbade i Sverige och att en tredjedel av eleverna inte upplever att lärarna agerar vid kränkningar. Nu startar Friends och Unga Klara samarbetsprojektet ”Med rätt att vara”. Det ska underlätta arbetet för en öppnare skola där alla visar respekt för varandras olikheter.

Intresset har varit stort för projektet. Sverigeturnén i höst innehåller 150 föreställningar, från Ystad till Kiruna. Omkring 5 000 elever och 500 lärare kommer att ta del av projektet.

Pjäsen ”De jag egentligen” är riktar sig till elever och personal i årskurs 3-6. Det är en kritikerrosad och interaktiv klassrumsföreställning om identitet. Teaterföreställningen leker
med tanken att vi inte bara har en kärna, utan många. Pjäsen är skriven av Erik Uddenberg och regisserad av Gustav Deinoff.

Turnéplan
Vecka 36: Landskrona
Vecka 37: Varberg
Vecka 38: Karlstad
Vecka 39: Sandviken
Vecka 40: Ystad
Vecka 41: Falun och Insjön
Vecka 42: Örnsköldsvik
Vecka 43: Onsala och Kungsbacka
Vecka 44: Prel. Stockholm
Vecka 45: Hässleholm och Bromölla
Vecka 46: Örebro
Vecka 47: Haparanda
Vecka 48: Älvsbyn

Om ”Med rätt att vara”

  • Ett samarbetsprojekt mellan Friends och Unga Klara som vill vända upp och ner på tankar om hur man kan och bör vara.
  • Projektet vill ge inspiration och kunskap om normer, som en del av skolans demokrati- och värdegrundsarbete. Projektet ska underlätta arbetet för en öppnare skola där alla visar respekt för varandras olikheter.
  • ”Med rätt att vara” innehåller förutom teaterföreställningen en snabbkurs i normkritik för all personal på skolan samt en lärarhandledning, som är tydligt kopplad till Lgr11.
  • Projektet möjliggörs av Svenska PostkodLotteriet.

Du kan läsa mer om projektet ”Med rätt att vara” här

Kontakt
Amelie Furborg, pressansvarig ”Med rätt att vara”
070-415 64 67
amelie.furborg@interrobang.nu

31
AUG 2015
charlotte-webb-bred

Friends får ny styrelseordförande från Sida

– Charlotte är engagerad in i själen för barns rättigheter och det är en fantastisk möjlighet för Friends att ha henne vid rodret, säger Sara Damber.

Charlotte Petri Gornitzka har tidigare varit biträdande generalsekreterare på Röda Korset, chef för Rädda Barnen Sverige och generalsekreterare för Internationella Rädda Barnen Alliansen. Sedan 2011 jobbar hon som generaldirektör för Sida och från september blir hon även ny styrelseordförande för Friends.

– Frågan om barns rätt till en trygg skola är otroligt viktig och jag ser fram emot att bygga vidare på Friends mycket viktiga uppgift. Jag är själv väldigt engagerad i barnrättsfrågor och drivs av en vilja att få fler av samhällets aktörer att mötas kring den här sortens frågor. Att se hur vi kan få näringslivet att engagera sig mer i barnrättsfrågor ser jag till exempel som en stor möjlighet, säger Charlotte Petri Gornitzka.

Det betyder att Friends grundare Sara Damber lämnar posten som styrelseordförande för att fortsätta som hedersordförande. Sedan 1997 då Sara Damber som nittonåring startade Friends har organisationen gått från att endast ha funnits lokalt i Umeå, till att bli en riksomfattande anti-mobbningsorganisation som gett namn åt Sveriges nationalarena.

– Friends har gått i fronten för en stor förändring för utsatta barn och jag är väldigt stolt över det. Men behovet av att stå upp för barns rättigheter är lika stort nu som för 20 år sedan även om marken under våra fötter är fastare när vi gör det idag. Friends är redo att ta nästa steg och med sin stora erfarenhet av utvecklingsarbete är Charlotte helt rätt person att leda organisationen in i framtiden, säger Sara Damber.

För mer info kontakta,
Johanna Wilkens, PR-ansvarig
Tel:
070 725 54 13
Mail: johanna.wilkens@friends.se

+ Ladda in fler nyheter

Visa alla nyheter

Sponsorer

På gång

Sep 2015
29

8:00, Quality Hotel Friends, Solna

Varje människa kan göra skillnad

Sep 2015
30

9:00, Quality Hotel Friends, Solna

Sexuella trakasserier i skolan

Visa hela kalendern