Sök
Logga in

Ge bort årets schysstaste julklapp

Stöd Friends arbete mot mobbning

Ge en gåva

Friends är en icke-vinstdrivande organisation vars uppdrag är att stoppa mobbning. Vi utbildar och stödjer skolor, förskolor och idrottsföreningar i hela landet.

Nyheter

9
DEC 2014

Friends samarbetar med Underbara ADHD

Både Underbara ADHD och Friends har regelbundet kontakt med desperata föräldrar och utsatta barn, men även lärare som inte vet hur de ska göra för att skapa trygga miljöer för och runt barn med ADHD. Många pedagoger vi möter saknar i dag verktyg för att hantera och förebygga denna mobbning. Därför är vi glada att nu kunna bjuda in tio lärare/skolpersonal, från lika många skolor i Stockholmsområdet till grupphandledning.

Träffarna sker vid sex tillfällen där vi tillsammans utvecklar våra arbetssätt för att förhindra samt förebygga mobbning bland barn och unga med ADHD eller ADHD-liknande symptom.  Vi kommer även dela erfarenheter, utveckla verktyg samt testa dessa mellan träffarna och sedan följa upp med utvärderande diskussioner.  För att säkerställa ett långsiktigt deltagande tas en anmälningsavgift på 495:- exkl moms/deltagare för hela projektperioden.

Syftet med projektet är att genom kontinuerlig handledning och samtal förbättra och utveckla metoder, samt öka lärarens kompetens, för att skapa trygga miljöer för barn och unga med ADHD eller ADHD-liknande symptom. Genom det bidrar vi till en tryggare skolmiljö för samtliga elever.

Arbetar du i en Stockholmsskola och är intresserad av att delta?

Skicka en intresseanmälan med en kort beskrivning av din skola och hur ni arbetar med dessa frågor i dag (ca ½ A4) till jacob.flardh@friends.se.Vår ambition är att efter vårterminen utveckla projektet till att omfatta fler neuropsykiatriska funktionsnedsättningar samt kunna genomföra insatser i fler städer i Sverige.

 

Stort tack till Gålöstiftelsen som är med och stödjer projektet!

2
DEC 2014
schysst-pa-natet-friends

Göteborgs universitet och Friends samarbetar mot nätmobbning

Professor Ann Frisén och Sofia Berne från Psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet och Friends har inlett ett tvåårigt samarbete med fokus på nätmobbning bland unga. I projektet kommer skolor från Göteborgsområdet att involveras för att tillsammans hitta effektiva metoder mot nätmobbning. Samarbetet är en del av en internationell EU-satsning som startar nästa år.

Det EU-finansierade projektet ”Peer Support and Youth Participation in Bullying Prevention” startas i januari 2015 och omfattar även organisationer från Finland, Estland och Ungern. Mobbning är ett utbrett samhällsproblem som idag även sker på nätet och i sociala medier där många unga spenderar mycket tid. Trots det finns i dagsläget väldigt lite forskning kring vilka specifika metoder som är effektiva för att förebygga nätmobbning

Psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet ligger i framkant vad gäller forskning om nätmobbning och tillsammans med vår långa erfarenhet av att arbeta med frågan så hoppas vi kunna hitta nya effektiva insatser som kan spridas till fler skolor. Friends del av projektet kommer att drivas från Friends international center against bullying som öppnade förra året, säger Lars Arrhenius, Generalsekreterare Friends.

En viktig del i aktionsforskningsprojektet är att engagera hela skolan med fokus på att göra eleverna delaktiga i arbetet med att ta fram förebyggande metoder. Representanter från Psykologiska institutionen kommer tillsammans med Friends att arbeta nära både elever och personal i pilotskolorna för att tillsammans utveckla och utvärdera olika metoder mot nätmobbning. Inför projektstarten söker Friends och Psykologiska institutionen skolor i Göteborgsområdet som vill delta.

Var tionde elev i landet har drabbats av nätmobbning. Nätmobbning har allvarliga konsekvenser för de som utsätts. Aktuell svensk forskning visar att barn och ungdomar som utsätts för nätmobbning riskerar att få en negativ syn på sin kropp, bli nedstämda och få psykosomatiska symptom. Det är därför viktigt att utveckla och utvärdera metoder mot nätmobbning. Vi kommer tillsammans med Friends att arbeta för att hitta nya lösningar, säger Sofia Berne, Fil. Dr.  

 

För mer info kontakta, 
Johanna Wilkens, Pressansvarig Friends
Tel: 070 725 54 13 Mail: johanna.wilkens@friends.se

+ Ladda in fler nyheter

Visa alla nyheter

Sponsorer

På gång

Dec 2014
6

14:30, Scandinavium, Göteborg

Innebandy-VM till förmån för Friends

Jan 2015
17

10:00, Stockholm

Volontärutbildning

Jan 2015
22

13:00, Friends international center against bullying, Solna

Minikonferens för skolkuratorer

Visa hela kalendern