Sök
Logga in

Friends nätrapport 2015

Barn och ungas erfarenheter av kränkningar
i sociala medier och spelvärlden

Läs rapporten

Friends är en icke-vinstdrivande organisation och vårt uppdrag är att stoppa mobbning och diskriminering. Vi utbildar och stödjer skolor, förskolor och idrottsföreningar i hela landet.

Nyheter

3
MAR 2015
hemsidebildpojke

Vanligt med kränkningar inom spelvärlden

Förra året var Facebook den digitala plattform där flest blev utsatta, men i år är KiK och spelvärlden de platser där flest unga blir nätmobbade. Det visar Friends Nätrapport 2015 som tagits fram i samarbete med Symantec och HP.

I Friends Nätrapport som publiceras för tredje året i rad har 1041 barn och unga i åldern 10-16 år svarat på frågor från TNS SIFO. Rapporten visar att var tredje ung har blivit utsatt för kränkningar i sociala medier och sex procent uppger att de är nätmobbade, det motsvarar 1-2 elever i varje klass.

– För att få stopp på nätkränkningarna måste vi börja visa civilkurage på nätet och våga säga ifrån när folk blir kränkta. Från politiskt håll anser vi även att det borde satsas nationellt på den här frågan genom kunskapshöjande insatser i skolor, säger Lars Arrhenius, Generalsekreterare Friends.

”Du är dålig, ta självmord”
Vilka plattformar kränkningarna sker på har ändrats och de som sticker ut i år är chattapplikationen KiK samt spelvärlden där stora spel som Minecraft, World of Warcraft och Counter Strike nämns av de som blivit utsatta. Det finns en tydlig skillnad mellan nätkränkningar av pojkar och flickor där flickor främst utsätts för kränkningar i sociala medier, medan flest killar kränks i spelvärlden. Många gånger handlar det om en riktigt grov jargong där unga tex får höra att de spelar dåligt och borde ta livet av sig.

– Vi anser att spelutvecklarna bör ta ett större ansvar för sina plattformar tex genom att ha tydliga regler om vilken ton som gäller i forumen. Vuxna generellt behöver även större kunskap i frågan, om vuxna har dålig koll på sociala medier så kan man säga att kunskapen om spelvärlden är minimal. Det gör kränkningar inom spelvärlden till något av ett dolt problem, säger Lars Arrhenius.

Pojkar vill inte berätta vad som hänt
Av de som blivit utsatta för nätkränkningar väljer drygt hälften att prata med en vuxen hemma om det som hänt. Rapporten visar att flickor är mer benägna att prata med en förälder eller en kompis om vad som hänt medan var femte kille inte berättar för någon. I princip ingen (0,5 %) valde att polisanmäla händelsen, trots att nätkränkningar kan vara ett allvarligt brott.

– Som förälder är det viktigt att visa intresse för de sociala medier eller spel som ens barn använder och lära dem hur de bäst skyddar sin digitala identitet. Det gör barnen mer försiktiga och benägna att prata med dig om de har blivit utsatta för nätkränkningar, säger Carolina Schattauer Ramnö, PR-ansvarig Symantec.

Läs Friends nätrapport 2015 (pdf)

Read Friends Online Report 2015 in english

Rapporten i siffror

  • Var tredje ung har blivit utsatt för nätkränkningar
  • Sex procent är nätmobbade. Det motsvarar 1-2 per klass.
  • Killar utsätts oftast för kränkningar i spelvärlden
  • Tjejer utsätts oftast på KiK
  • Endast 0,5 % av de som utsatts polisanmälde

Trygghetstips

  1. Visa intresse för barn och ungas liv på nätet.
  2. Var en positiv förebild
  3. Erbjud ditt stöd och visa att du finns där om någonting händer
  4. Använd anmälningsfunktioner som finns i forum
  5. Polisanmäl vid grova kränkningar

För mer info kontakta,
Johanna Wilkens, Pressansvarig Friends Tel: 070 725 54 13 Mail: johanna.wilkens@friends.se
Carolina Schattauer Ramnö, PR-ansvarig Symantec Tel: 0709 16 33 77 Mail: carolina_ramno@symantec.se

17
FEB 2015
oland

Friends inleder samarbete med Ölands Bank

Tillsammans med Sparbanksstiftelsen Öland kommer Ölands Bank att genomföra och bekosta Friendsprogrammet för alla grundskolor på Öland. Utbildningsinsatsen beräknas kosta totalt ca 1,5 miljoner kronor.

– I våra senaste mätningar gällande bankens kundnöjdhet önskar våra kunder att vi riktar vårt samhällsengagemang mot skolan och detta är ett led i att inrikta en del av vår verksamhet åt det hållet. Vi vill vara med och skapa en tryggare skola, säger David Emilsson, Marknadsansvarig på Ölands Bank.

Friendsprogrammet kommer att kartlägga och analysera skolornas behov. Friends kommer också utbilda personal, skolledare och barn, från förskoleklass upp till och med årskurs nio, på alla 13 skolor på Öland i arbetet mot mobbning och för ett schysstare klimat i skolorna.

För mer information, kontakta:
David Emilsson, Marknadsansvarig, Ölands Bank
0485-150 07, 0702-47 03 28, david.emilsson@olandsbank.se
Mats Bengtsson, Verkställande Tjänsteman, Sparbanksstiftelsen Öland
0705-15 03 80, sparbanksstiftelsenoland@telia.com
Åsa Björk, Regionansvarig Syd & Väst, Friends
0707-25 54 43, asa.bjork@friends.se

+ Ladda in fler nyheter

Visa alla nyheter

Sponsorer

På gång

Mar 2015
12

9:00, Solna, Quality Hotel Friends

Aktivt trygghetsarbete i förskolan

Mar 2015
24

13:00, Solna, Quality Hotel Friends

Varje människa kan göra skillnad

Apr 2015
21

9:00, Göteborg, Scandic Crown

ADHD och mobbning i skolan

Visa hela kalendern