Bli månadsgivare

För 100 kronor i månaden kan du göra
stor skillnad i kampen mot mobbning

Bli månadsgivare

Bli månadsgivare

Tack vare dig kan vi fortsätta med vårt förebyggande arbete mot mobbning och utbilda ännu fler barn och vuxna i förskolan, skolan och idrottsföreningar. Genom ditt stöd får fler barn och unga en tryggare och mer jämlik vardag.

Bli månadsgivare via e-legitimation

Om du inte har en e-legitimation kan du fylla i formuläret nedan så skickar vi hem en autogiroanmälan. Det är först när vi fått tillbaka din anmälan som din gåva är med och gör skillnad. Stort tack för att du är med i kampen mot mobbning!
eller läs mer

Friends mot mobbning

Vi arbetar långsiktigt mot mobbning genom
utbildning, rådgivning & opinionsbildning

Så gör Friends skillnad

Friends är en icke-vinstdrivande organisation och vårt uppdrag är att stoppa mobbning och diskriminering. Vi utbildar och stödjer skolor, förskolor och idrottsföreningar i hela landet.

Nyheter

25
SEP 2015
litauen-webb

Friends på internationell konferens om barns välfärd

Förutom mötet med utbildningsminister Pitreniene var Friends på plats i Lituanen för att närvara vid en internationell konferens om barns välfärd.

– Jag berättade om hur den svenska lagstiftningen ser ut, och en hel del om hur Friends arbetar mot nätmobbning. Vi har byggt upp en omfattande kompetens på det området och vår nätrapport används allt mer hemma i Sverige.

Även Friends forskningschef Jacob Flärdh och seniore rådgivare Carl-Gustav Sidenqvist deltog vid konferensen.

– Friends långa erfarenhet i arbetet mot mobbning efterfrågas allt mer även utomlands och det gläder mig. Ett särskilt stort intresse finns för vårt strukturerade forskningsbaserade arbetssätt, där resultat tydligt kan mätas, säger Lars Arrhenius.

3
SEP 2015
press7

Friends och Unga Klara på skolturné för en öppnare skola

Friends och Unga Klaras projekt ”Med rätt att vara” vill med en fantasistimulerande teaterföreställning och arbetsmaterial för lärarna utmana normer och skapa en öppnare skola. Nu ger de sig ut på Sverigeturné.

Det är skolans skyldighet att se till att inget barn kränks eller diskrimineras. Ändå visar den senaste Friendsrapporten att 60 000 barn är mobbade i Sverige och att en tredjedel av eleverna inte upplever att lärarna agerar vid kränkningar. Nu startar Friends och Unga Klara samarbetsprojektet ”Med rätt att vara”. Det ska underlätta arbetet för en öppnare skola där alla visar respekt för varandras olikheter.

Intresset har varit stort för projektet. Sverigeturnén i höst innehåller 150 föreställningar, från Ystad till Kiruna. Omkring 5 000 elever och 500 lärare kommer att ta del av projektet.

Pjäsen ”De jag egentligen” är riktar sig till elever och personal i årskurs 3-6. Det är en kritikerrosad och interaktiv klassrumsföreställning om identitet. Teaterföreställningen leker
med tanken att vi inte bara har en kärna, utan många. Pjäsen är skriven av Erik Uddenberg och regisserad av Gustav Deinoff.

Turnéplan
Vecka 36: Landskrona
Vecka 37: Varberg
Vecka 38: Karlstad
Vecka 39: Sandviken
Vecka 40: Ystad
Vecka 41: Falun och Insjön
Vecka 42: Örnsköldsvik
Vecka 43: Onsala och Kungsbacka
Vecka 44: Prel. Stockholm
Vecka 45: Hässleholm och Bromölla
Vecka 46: Örebro
Vecka 47: Haparanda
Vecka 48: Älvsbyn

Om ”Med rätt att vara”

  • Ett samarbetsprojekt mellan Friends och Unga Klara som vill vända upp och ner på tankar om hur man kan och bör vara.
  • Projektet vill ge inspiration och kunskap om normer, som en del av skolans demokrati- och värdegrundsarbete. Projektet ska underlätta arbetet för en öppnare skola där alla visar respekt för varandras olikheter.
  • ”Med rätt att vara” innehåller förutom teaterföreställningen en snabbkurs i normkritik för all personal på skolan samt en lärarhandledning, som är tydligt kopplad till Lgr11.
  • Projektet möjliggörs av Svenska PostkodLotteriet.

Du kan läsa mer om projektet ”Med rätt att vara” här

Kontakt
Amelie Furborg, pressansvarig ”Med rätt att vara”
070-415 64 67
amelie.furborg@interrobang.nu

+ Ladda in fler nyheter

Visa alla nyheter

Sponsorer

På gång

Nov 2015
4

9:30 - 16:30, Quality Hotel Friends i Solna

Grundkurs i trygghetsarbete

Nov 2015
27

10:00 - 16:00, Quality Hotel Friends i Solna

Nätverksträff Varje människa kan göra skillnad

Dec 2015
3

9:30 - 16:30, Quality Hotel Friends i Solna

Hur skapar vi en trygg och inkluderande skola för barn och unga med ADHD?

Visa hela kalendern