Sök
Logga in

Bli månadsgivare

För 100 kronor i månaden kan du göra
stor skillnad i kampen mot mobbning

Bli månadsgivare

Bli månadsgivare

Tack för att du blir månadsgivare. Du blir nu en viktig del i länken av människor som gör skillnad i arbetet mot mobbning.

Skriv in din information i formuläret nedan så skickar vi hem en autogiroanmälan. Det är först när vi fått tillbaka din anmälan som din gåva är med och gör skillnad. Stort tack!
eller läs mer

Friends är en icke-vinstdrivande organisation och vårt uppdrag är att stoppa mobbning och diskriminering. Vi utbildar och stödjer skolor, förskolor och idrottsföreningar i hela landet.

Nyheter

17
FEB 2015
oland

Friends inleder samarbete med Ölands Bank

Tillsammans med Sparbanksstiftelsen Öland kommer Ölands Bank att genomföra och bekosta Friendsprogrammet för alla grundskolor på Öland. Utbildningsinsatsen beräknas kosta totalt ca 1,5 miljoner kronor.

– I våra senaste mätningar gällande bankens kundnöjdhet önskar våra kunder att vi riktar vårt samhällsengagemang mot skolan och detta är ett led i att inrikta en del av vår verksamhet åt det hållet. Vi vill vara med och skapa en tryggare skola, säger David Emilsson, Marknadsansvarig på Ölands Bank.

Friendsprogrammet kommer att kartlägga och analysera skolornas behov. Friends kommer också utbilda personal, skolledare och barn, från förskoleklass upp till och med årskurs nio, på alla 13 skolor på Öland i arbetet mot mobbning och för ett schysstare klimat i skolorna.

För mer information, kontakta:
David Emilsson, Marknadsansvarig, Ölands Bank
0485-150 07, 0702-47 03 28, david.emilsson@olandsbank.se
Mats Bengtsson, Verkställande Tjänsteman, Sparbanksstiftelsen Öland
0705-15 03 80, sparbanksstiftelsenoland@telia.com
Åsa Björk, Regionansvarig Syd & Väst, Friends
0707-25 54 43, asa.bjork@friends.se

12
FEB 2015
roses

Alla hjärtans dag ska vara för alla

På Friends vill vi se till att alla hjärtans dag blir en dag för alla och uppmanar därför skolor att tänka inkluderande när de planerar alla hjärtans dag-firandet.

Alla hjärtans dag uppmärksammas av många skolor genom tex rosutdelningar, kort eller presenter. Elin Abelsson, 17 år, är en del av Friends Barn och Ungdomsråd. Hon tycker att skolor ska jobba på att hitta aktiviteter där alla känner att de får vara med.

– Annars riskerar det att bli så att de som redan är populära får ännu mer uppmärksamhet, medan de som inte är så populära känner sig ännu mindre sedda. Det kan bli ett stort nederlag om man redan är nere, säger Elin Abelsson.

Istället för aktiviteter som tenderar att lyfta ut vissa barn som mer eller mindre populära vill Friends uppmuntra skolor att jobba med aktiviteter som uppmärksammar alla.
– Vi ser massor av fina exempel runt om i landet på skolor som skapar aktiviteter där alla barn får lika mycket uppmärksamhet, och det är sådant vi vill uppmuntra. Det kan tex handla om att göra samarbetsövningar, lekar eller se en film om vänskap tillsammans. Alla hjärtans dag ska vara en dag för alla, säger Celia Cox, utbildare på Friends.

Friends jobbar varje dag för en inkluderande skolmiljö genom att utbilda lärare, elever och föräldrar i hur de kan arbeta med normer och attityder. Inför Alla hjärtans dag vill vi tipsa de skolor som tänkt uppmärksamma dagen att genomföra någon av följande aktiviteter:

  1. Låt eleverna i klassen göra kort med fina budskap på, sedan får alla dra varsitt kort. På så sätt får alla elever ett fint kort.
  2. Arrangera en aktivitetsdag med samarbetsövningar, lekar och roliga aktiviteter för alla på skolan – gärna på tema vänskap.
  3. Låt alla elever skriva budskap på hjärtformade post-it lappar och sätt upp på skåpen så att alla får ett fint budskap på sitt skåp.
  4. Dela ut godishjärtan (eller frukt) till alla i klassen.
  5. Ha öppen dörr till personalrummet och välkomna elever in
  6. Se en film om vänskap* tillsammans i klassrummet eller aulan.

*Några filmer som Friends rekommenderar är: Åk 1-3: Victor och Josefine Åk 4-9: Skicka vidare Åk 7-9 & gymnasiet: En oväntad vänskap

För mer information:
Johanna Wilkens, Pressansvarig Friends
Tel: 070 725 54 13 Mail:
johanna.wilkens@friends.se

+ Ladda in fler nyheter

Visa alla nyheter

Sponsorer

På gång

Mar 2015
12

9:00, Solna, Quality Hotel Friends

Aktivt trygghetsarbete i förskolan

Mar 2015
24

13:00, Solna, Quality Hotel Friends

Varje människa kan göra skillnad

Apr 2015
21

9:00, Göteborg, Scandic Crown

ADHD och mobbning i skolan

Visa hela kalendern