Friends kommer alltid stå på de utsatta barnens sida

23 mars 2014

Kränkningar på nätet är ett stort problem bland unga. Detta var något Friends ville belysa med #unselfie – men vårt budskap har missuppfattats av många och ingen är mer ledsen för det än vi. Friends kommer alltid att stå på de utsatta barnens sida.

De senaste dagarna har Friends initiativ #unselfie fått hård kritik i sociala medier. ”Friends står på mobbarnas sida” ”Friends vill förbjuda selfies” ”Friends tycker utsatta barn ska gömma sig”.Detta är några av reaktionerna på Twitter. Och vi kunde inte ha hamnat mer fel i vårt budskap. Friends är en organisation som sedan 1997 haft ett enda mål – att förebygga mobbning och stötta barn och unga som är utsatta för kränkningar.

Bakgrunden till att vi började prata om #unselfie på vår Facebook-sida samt på Instagram är den Nätrapport som Friends släppte i tisdags. Den visar att vart tredje barn har blivit kränkt på nätet det senaste året och att en majoritet av kränkningarna är kopplade till olika normer om utseende. Ofta handlar det om sårande kommentarer i samband med att bilder läggs upp i olika sociala forum.

Med anledning av rapportens resultat ville vi lyfta fram det faktum att det finns en stor press på unga i samhället kopplat till utseendenormer. För en stund ville vi därför uppmuntra de som följer oss på Facebook och Instagram att flytta fokus från utsidan till insidan. Alla är vackra precis som de är oavsett hur många likes de får. Med det menar vi inte att selfies borde förbjudas, och det här är ingen kampanj för att minska antalet selfies.

Men vi ser att många som lägger upp bilder på sig själva får taskiga kommentarer. Det är dock inte den som lägger upp bildens fel att den blir utsatt– självklart inte. Och vi menar definitivt inte att ett sätt för utsatta barn att skydda sig från nätkränkningar är att gömma sig bakom en svart profilbild. Vi vet att kränkningar på nätet inte stoppas genom att unga slutar lägga upp selfies. Kränkningar, oavsett arena, stoppas genom ökad kunskap och ansvarstagande från vuxna.

Det har stormat hårt kring #unselfie den här veckan vilket tyder på att många bryr sig om frågan om ungas trygghet på nätet.Tonen har bitvis varit väldigt hård och även det är ett bevis på att vi behöver lyfta frågan om hur vi kommunicerar mot varandra i sociala medier. Det faktum att #unselfie inte var någon stor kampanj utan en av många statusuppdateringar vi gör på Facebook varje vecka visar vilken enorm genomslagskraft sociala medier har idag. Inte minst bland unga. Därför känns det viktigare än någonsin att fortsätta jobba för ett tryggt klimat på nätet – och det är ett långsiktigt förebyggande arbete som ständigt måste pågå.

Lars Arrhenius,
Generalsekreterare Friends

3
APR 2017
Friends i samarbete med INGO
29
MAR 2017
Rättelse i Friends Årsrapport 2014 & 2015
7
MAR 2017
Friends får miljonstöd av PostkodLotteriet
14
FEB 2017
Så kan skolor skapa en inkluderande Alla hjärtans dag
7
FEB 2017
3 dagar, 160 talare, 19 workshops – nu har programmet för WABF 2017 släppts
26
JAN 2017
Ballerina blir nationell sponsor åt Friends
11
JAN 2017
Friends genomför trygghetssatsning i Hälsinglands skolor
19
DEC 2016
Friends startar pilotverksamhet i Litauen
16
DEC 2016
Elgiganten och Friends samarbetar mot mobbning
12
DEC 2016
Tillsammans skapar vi en trygg idrott

Hej! På friends.se använder vi cookies för att användarupplevelsen ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Mer om cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close